Mopszmánia

A mopszos képeket, videókat, storykat ide küldhetitek: mopszmania@indamail.hu

1.Mopszmánia szépségverseny!

1. Mopszmánia szépségverseny!!!

Egy alomból

Gazdik mondták

IndaFotó képek

Bélyeg

Mopsztartási tanácsok: etetés

2008.11.27. 11:05 - Moks

Címkék: tartás

Páran írtátok, hogy jó lenne, ha a blog a mopsztartással is foglalkozna. Mivel se Eric se én nem vagyunk szakavatott szakértői a témának, ezért egy csokorra valót gyűjtöttünk az interneten fellelhető tanácsokból. A kommentekben várjuk a gazdik tapasztalatait is.

 

 

 

6 hetes korig anyatej

6 hónapos korig napi 4x

6-9 hónapos korig napi 3x

9-12 hónapos korig napi 2x

1 éves kortól napi 1x vagy 2x

Tilos neki fűszeres, zsíros kajákat adni, és KRUMPLIT!!!

Ne túl forrón, de ne is hidegen add oda! Amikor evett, akkor pihenésre van szüksége.Egészsegtelen, ha teli gyomarral mozog.Mindíg legyen elötte víz, kb.0.5-2 liter vízre van szüksége naponta.

2 féle eljárás van:

1. Meghatározott időnként ad a tulajdonos neki enni. Ekkor vigyázni kell arra, hogy azonos időpontban adjunk neki enni. A kutya egy idő után percnyi pontossággal fogja várni az ételt.

2. Amikor hagyja, hogy a nap 24 óráján keresztül akkor táplálkozzon, amikor eszébe jut. Ezt hívják önetetésnek. Ebben az esetben a kutyus megtanulja szabályozni a fogyasztását.

Ne szoktassuk ételkunyerálásra! Lehet , hogy aranyosan könyörög az ételért, de akkor se adjunk neki.

Ügyeljünk arra, hogy ugyanott és ugyanabban az édnybe adjunk neki enni.

forrás: http://www.mopszy.eoldal.hu/cikkek/etetes/kaja

A kölykök javasolt etetése:

    * Mivel a mopsz zömök fajta és gyorsan nő, ezért jó minőségű, lehetőleg szójamentes táppal etessünk, mert sok kutya allergiás a szójára.

    * Egy kölyökkutya egyszerre nem tud sokat enni ezért naponta többször kell etetni.

    * Lehetőleg ugyanabban az időpontban etessünk mindennap.

    * Az étkezéseknél mindig friss tápot adjunk neki

    * Friss ivóvíz mindig legyen előtte, mert az a  száraztáp emésztéséhez okvetlen szükséges.

    * Eleinte napi 3 alkalommal etessük, ahogy nő, fejlődik  fokozatosan térjünk át a napi egyszeri etetésre.

    * Kerüljük a kutya elhízását megfelelő mennyiségű és minőségű étellel és lehetőség szerinti mozgással.

    * Kölyökkutyánk táplálására a kezdetekben a Puppy – Junior  tápok a legmegfelelőbbek.

    * Ilyen a Eukanuba puppy Junior , Royal Cannin puppy - Junior.

    * Ezek a kutyatápok minden szükséges tápanyagot biztosítanak, amire egy kölyöknek szüksége lehet az egészséges fejlődéshez.

    * Fontos, hogy a kutya rágjon és ne pempős pépes ételt egyen mert elsorvad a fogínye, amitől bűzös a lehelete és kihullik a foga.

    * A kutya legolcsóbb fogkeféje a teljesen száraz kifli, azt ha rágogatja lehúzza vele a foglepedéket.

    Nagyon jó, ha kölyökkorban rá tudjuk szoktatni a nyers sárgarépára, almára. Nagyon egészséges és szép a szőre tőle.

forrás: http://www.mopsz.hu/jo_tanacsok.html

A bejegyzés trackback címe:

https://mopszmania.blog.hu/api/trackback/id/tr14791030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adababa 2008.11.27. 11:54:42

Miért nem lehet neki krumplit adni?Én ezt még nem hallottam és az én mopszim sültkrumpli zabáló, az baj?

Moks · http://vastagbor.blog.hu 2008.11.27. 12:22:48

gondolom attól hízhat a legjobban,akár csak az ember

Orsi1989 2008.11.27. 21:20:11

nem a hÍzás miatt! a kutyák nem emésztik meg a krumplit! Sz.tem nem túl egészséges ,ha olajat eszik "magában" !!! csak jutalom falatnak add!!VAN SZUPER MOPS TÁPJA A ROYAL CANINI -nak . Tudom ajánlani

Orsi1989 2008.11.27. 21:26:43

GAZDIK!! NE ADDJATOK MÉG CSOKIT ÉS HAGYMÁT SE!!!!
a kutyák számára ezek mérgezőek!! fél fej hagymában belehalhat egy mopsz! csokit is csak nagyon keveset negyed ujjnyit csak! tudom ez nehéz mert az én mopszim is imádja!

gyöci 2008.12.02. 21:31:11

Üdv Mindenkinek!
Alapvetően abból kell kiindulni, hogy a kutya ragadozó!Éljen a hús!Az én mopikám nagyon következetes, semmit sem eszik szívesen aminek nincs köze a húshoz. A Royal Canin mopsz tápja jó, de a Pedigree mini is remek. Lehet h. a többi is, de az én kutyám máshoz hozzá sem nyúl. Ha nem akarjátok, hogy kövér legyen, ne adjatok neki sok kaját. Sokszor kevés a nyerő. Erre remek a Pedigree alutasakos család!És a csokit ne hagyjátok ott ahol eléri!!!

haynau · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.12.06. 16:48:09

A Mopsz széles fejének, és nagyon rövid, lapos orrának köszönhetően nehezen tudja a „hagyományos” tápszemcséket felvenni, ezért fontos, hogy olyan speciális tápot kínáljunk neki, amit ezzel a fej- és pofaformával is könnyedén megragadhat.
www.allati.com/kutya-szarazeledelek/royal-canin/royal-canin-shn-pug-kutyaeledel-500g-3372-3.html
érdekes

belzebubó 2008.12.07. 08:04:21

Van egy másik fajta Royal Canin is,azon is egy mopsz van Royal Canin Mini Light.Nem is értem,ez egy célzás a gyönyörü testükre,mely hizásra hajlamos?
www.telecansoto.com/ImagenesCargadas/MINI-LIGHT-PACKSHOT.jpg

belzebubó 2008.12.07. 08:44:06

Azt is olvastam,mivel a mopsz hegyi klimájú helyről Tibetből származik ezért a táplálkozása is ehhez igazodott,azaz az élelem nagy része búzából,rozsból árpából és rizsből és magasabb zsirtartalmú húsból állt.Az állati húsok nagy része ezen e területen inkább zsirosnak volt mondható a hegyi klima miatt (jak,ló,kecske,szarvas) ezért a bárányt,szárnyasokat és halakat,valamint a kukoricát mint mopsztáplálékot nem ajánlják.Helyette a sertés és marhahús keverékét,bár a proteinszintet alacsonyan kell tartani ennél a fajtánál és a hangsúly a hasznos szénhidráton és zöldségen van (a csoki sajnos nem az). Többet itt angolul,de a lényeget leirtam.Azt külön kiemeli a mopszok táplálkozásával kapcsolatban,hogy ami az embernek jó,az sajnos sokszor nem jó a mopsznak,ellentétben a többi kutyával.És krumplit tényleg nem tanácsos neki adni,inkább rizst,bulgurt,árpát.Egy kb. 5 kilós mopsz, 150 grammot,egyszer egy nap.
home.att.net/~wdcusick/Pug.html
Más helyen ajánlják a csirkét,mindenki eldöntheti,de mindenhol irták,hogy füszeres ételt,amiben só,bors,paprika van,bár valószinüleg szivesen fogyasztja,de rosszat tesz neki,igy a lehető legtisztábban,füszer nélkül adjuk.
Én átalában amikor baby sitterkedem a mopszleánykát,darált sertéshúst,marhahúst,csirkehúst főzök,összekeverve bulgúrral vagy rizzsel és valamilyen zöldséggel,brokkolival,répával,természetesen füszermentesen és hozzárakok egy félmarék Mini Light száraztápot minden étkezéshez.Ennek elkészitése kb. hetente 2-szer 20 percet vesz igénybe és a hütőben tartom,de sosem kapja hidegen,csak szobahőmérsékleten.
Csontot is kap néha,csirkeporcot vagy játszanivalót amit csak rágni tud.

hargita 2009.01.14. 18:14:36

A PEdigree PAl junior ételeivel kapcsolatban szeretnék figyelmeztetni minden kedves mopsz-gazdit. A mi kis csöppségünknek PP-t kezdtünk el adni, amikor az anyatejről áttérthettünk a rendes ételre. Még soha nem volt mopszlink előtte, a nagyobb testű kutyákánál pedig soha nem volt gond a PP-vel. Egy idő után azt vettük észre, hogy a kuty megeszi a kakit, ugyanis a gyomra képtelen volt elsőre feldolgozni a tápot. Az ürülékében pedig egy az egyben ott voltak a kis ételszemcsék, ahogy kitettük az etetőjébe (hiába áztattuk be, nem segített). Az állatorvosunk szerint különösen a mopszliknál fordulhat elő, hogy bizonyos anyagokat képtelenek feldolgozni, és most el lettünk tiltva minden PP terméktől. Még szerencse, hogy időben észrevettük, különben komoly gondokat okozhatott volna.

Amióta elmúlt két hónapos, elkezdtünk változatosabban táplálkozni, az új kedvenc az alma bele és a főtt sárgarépa. ajánlom mindenkinek ;)

roni70 2009.01.19. 14:44:27

Sziasztok!
A én Akanát adok a Drazsémnak. Próbálkoztam már mással is, de ettől szép a szeme és a szőre. A Pedigrét kiköpi és mesértődik. Viszont Pedugré rágcsákat imádja. Szóval szerintem mindenképpen prémium táp a jobb. (fogkő, emésztés, szőrminőség stb)
Csokit nem kap, mert az még az embereknek sem tesz jót nemhogy egy hízásra és fogkőre hajlamos kistetű kutyának.
Szerintem az emberek sem szeretnek fogorvoshoz járni, de az nagyon idegtépő, mikor egy sima vizsgálat miatt el kell altatni a kutyát. Szóval ezeket mérlegeljük, mielőtt bedőlnénk a "jajdecukinesziacsokit" dolgoknak. Inkább alma, vagy más gyümölcs. Az enyém odavan érte!

Adababa 2009.01.22. 19:32:55

Az enyém Eukanuba-t kap, abból is lesz majd külön mopszos táp álíitólag akkor majd átváltok arra.De ezt nagyon szereti.
De nagyon szereti a joghurtokat is, persze csak mértékkel.A gyümölcsöket csak akkor ha én eszem és ő is beleharaphat, máshogy nem... :)

kato2008 2009.02.09. 13:37:05

sziasztok!
azt szeretném kérdezni, hogy a Ti mopszaitok is eszméletlen falánkak?
néha úgy érzem, hogy Málna szinte megállás nélkül, addig bírna enni, amig ki nem pukkan.
nagyon mohó és szinte rágás nélkül eszi meg a kajáját, pedig nincs is mellette másik kutya, akitől féltenie kéne..
reggel kap 1x szer normális adagot, aztán napközben már csak jutalomfalatokat.

roni70 2009.02.09. 14:39:48

@kato2008: Szia! Meg kellene nézni, hogy tényleg elég kaját kap-e. Hány kiló, milyen tápot kap (ebből mennyit), mennyit mozog stb. Szóval lehet, hogy tényleg nem elég neki. Az enyém is malac módra eszik de ha elég akkor hagy a tányérban.

kato2008 2009.02.09. 18:03:27

az a baj, hogy ezen már túl vagyunk és hidd el eleget kap...
szerintem evés zavarai vannak. de tényleg.:)
csak arra voltam kiváncsi, hogy más mopszok is ilyenek e. de akkor úgy látszik Málna tényleg nehéz eset, ő még sosem hagyott kaját, bármennyit is adtunk neki...:(

roni70 2009.02.10. 12:01:35

@kato2008: Szerintem érdemes lenne megkérdezni egy állatorvost. Lehet, hogy tényleg csak nagyon mohó, de biztos, ami biztos...

Jappancs 2009.03.06. 10:33:38

Sziasztok!
Én 4 napja kaptam egy ilyen kiskutyát,Lotti lett a neve!
Az előző kutyusom április 1-én lesz egy éve,hogy egy fertőzött kullancs általi csípés következtében elment,hiába volt beoltva:(...
Szóval Lotti...
Hihetetlenül aktív,egy igazi kis bohóc.Hétvégén lesz 3 hónapos.Tegnap voltunk az orvosnál,aki azt mondta kerüljük a fűszeres ételeket ,és a csirkehúst.A tenyésztő a tejet nem ajánlotta,mert attól hasmenése lesz,viszont később,ha negyobb lesz adhatunk neki gyümölcs joghurtot,mert azt nagyon szeretik!A párizsit nagyon szereti azt mondta,ma délben ezt leellenőrízzük.Az alutasakos kaját nem csípi,otthagyja,viszont a száraztáp az nagyon ízlik neki,kimondott babatáp.Viszont nagyon szeretném,hogy amenniyre lehet változatosan étkezzen és szeretném,ha a házikoszt is felkerülne a menübe.Szerintetek mivel kezdjem???Tegnap kapott sült husit,nem volt fűszeres és ő kaja után is folyamatosan ugrál,mint egy kis őzike,és lehet az is,hogy az oltás miatt,de hányt,nah nem mintha zavarta volna,mert továbbjátszott!!Tiszta hiperaktív,később is az marad???Szerintünk napelemmel működik,és most nem viccelek,ha ég a villany,vagy süt a nap,akkor 1000-el pörög,ha féhomály van,akkor nyugisabb,és pihenget is néha,ha viszont lekapcsoljuk a villanyt,és sötét van akkor alszik!!!:)Az első éjszakát is végigaludta,nem volt egy hangja sem! Most szokunk a teljes szobatisztaságra,kissebb nagyobb sikerekkel,de nagyon ügyeskedik,és,ha okos,nagyon megdícsérjük,akkor nagyon büszke magára!!!A sétáltatással ma volt egy nagy áttörés,póráz nélkül szigorúan,mert a hámot utálja,pedig szeretném,ha megszokná,de nagyon makacs,remélem úgy mint ma reggel,jönni fog utánnam,de a hámot muszály lesz erőltetnem,és ha már tudja ki a a "főnök" akkor,majd sétálhat nélküle,mint a nagyok! Az idegen kutyákkal barátkozna,viszont még nincs meg minden oltása,addig nem szeretném,ha nagyon spanolna velük!
Valamelyik este megfürdettük,mert nagyon alomszaga volt,nagyon élvezet,elégé játékosan csináltuk,hogy nem legyen nyűg számára!Még a száríttásnál sem tiltakozott,utánna bekapcsoltuk neki a hősugázót,és ott kavart előtte,nagyon helyes volt.Amúgy is a radiátor előtt alszik,oda vackolta be magát,amint hazahoztuk,így a kuckója is oda került.Nagyon szereti a meleget.Az orvos mondta,ha elfogadunk egy tanácsot,akkor nem kutyasamponnal
fürdetjük,hanem Johnson'n Johnson baba fürdetővel,az jó lesz a kis bőrének.
Tagnap kínáltam kekszel,az nem kellett neki,próbáljak neki kiflit???Főzeléket,főtt husit azt adhatok neki?Nyers almát,répát,azt már most is lehet,igaz valéamelyik nap megkínáltam rápával,hát nem okoztam osztatlan örömöt,nem kellett neki....Most is hallom,hogy eszikézik:)
Tanácsaitokat előre is köszönöm!!!

Jappancs 2009.03.06. 11:09:06

Tudom nem ide tartozik,de új vagyok,és még nem ismerem ki magam az oldalon.Hol tudok feltölteni Lotti babáról képeket??Köszönöm

eric · http://vastagbor.blog.hu 2009.03.09. 11:04:36

Szia!

Ide küld el kérlek a képeid és egy rövid leírást a mopszlidról:
mopszmania@indamail.hu

Szuszi79 2009.03.15. 11:31:49

Sziasztok!

Mi ugyanúgy jártunk, mint hargita, és az álatorvos tanácsára átálltunk a Royal Canin Juniorra.
Frankie kutyánk most már 1,5 éves, de majdnem csak a Royal Canin tápot hajlandó megenni. Néha veszünk neki konzervet, hogy változatosabbá tegyük az életét, de csak a mopszos tápot szereti igazán. Persze tudjuk, hogy nem igénylik a változatosságot, sőt!!!!
Őt már kicsi korától önetetésre szoktattuk, így mindig pontosan annyit eszik, amennyire szüksége van. Természetesen kunyerál, (és többnyire kap is 1-1 falatot, hogy érezze a törődést, de ezt mindig belekalkulálom a táp mennyiségébe, ilyenkor ennyivel kevesebbet kap), de csak télen hízik meg, de akkor szerintem ez természetes. Amúgy "hatalmas" (12 kg-s), de teljesen arányos, nagyon szép, az állatorvos szerint sem kövér, sőt kifejezetten szépnek találja. A marmagassága 37 cm, úgyhogy elfér rajta az az 1-2 kg, de nagyon vigyázunk, nehogy elhízzon, mivel elég aktív (már amikor ébren van :):)), és neki sem lenne jó, ha nem bírna már szaladgálni. (Arról nem is beszélve, hogy van a környéken 1-2 elhízott mopsz, hát... szegények nem a legszebbek)
Én nagyon nem javaslom a házikosztot kistestű kutyáknak, nem túl egészséges és könnyen elhízhat tőle. Viszont Frankie is imádja a sült krumplit, és szokott is kapni... A csokit viszont csak akkor, ha hasmenése van, és akkor is szigorúan 1 kocka étcsokit, mert nem szeretném, ha elveszítené a fogait. Ők viszonylag sokáig élnek, de a fogaik csak 10-12 évre vannak tervezve, úgyhogy rendszeresen ápolni kell őket. Mi mindent az állatorvostól kérdezünk (3 mopsza van), az ő tanácsaival eddig nem fáztunk rá. Eddig soha nem volt beteg, télen sem kellett "kabátkában" rohangálnia szerencsére, mert azt nagyon megalázónak tartottam volna számára.
Viszont nem tudjátok, a Royal Canin mopszos tápot nem lehet valahol nagyobb kiszerelésben kapni? Nagyon bosszantó, hogy egyszerre csak 3-4 napi mennyiséget tudok venni, és a nagyobb kiszerelés többnyire gazdaságosabb is szokott lenni...
Köszönöm!

Domcsika-baba 2010.08.26. 10:37:51

Sziasztok. Látom jó rég nem írt ide senki.Gondoltam írok pár sort:)Az én kis mopszom 4 és fél hónapos 8 hetes kora óta van nálunk nagyon imádom.A tenyésztőénél royal canin starter puppyt evet kaptunk belöle hogy aszt adjuk neki pont vasárnap fogyott el gondoltam adok neki pedigre juniort (mert vettem neki olyat).de szegényke nagyon rosszul lett tőle ment a hasa:(hétfőn vettünk neki starter puppyt mert azt monda az eladó hogy ezt csak 8 hetes korig ajánlott adni de mivel nem tesz jót neki a hirtelen változás ezért adjunk neki ilyet egy hétig amig helyre jön utána kezdjük el keverni a royal canin mini juniorral. így is lett szépen helyre jött a drágám.A mi kicsikénk is nagyon mohó ő sem rágja meg rendesen az ételt úgy hogy még mindig teszek hozzá egy kis vizet:S

Julianna Posztósné Biró 2014.03.11. 10:57:58

Rolyal caninnin táp mennyi kell egy 10 hónapos mopsznak. Egyszeretetem, mert minden korban úgy fejlődött ,hogy hamarabb vissza kellett fogni az etetését .
Amikor 4x ,3x,ill2x kellene neki enni már jóval elöbb csökkenteni kellett az adagot,mert igen csak gömbölyödött. Nemtudom azt sem, hogy az adagot egyszer vagy kétszer djuk-e neki.
2013.màjus 08.-án született a szemünk fénye.
Erre szeretnék választ kapni.


süti beállítások módosítása