Mopszmánia

A mopszos képeket, videókat, storykat ide küldhetitek: mopszmania@indamail.hu

1.Mopszmánia szépségverseny!

1. Mopszmánia szépségverseny!!!

Egy alomból

Gazdik mondták

IndaFotó képek

Bélyeg

Jótanácsok Gazdiktól Gazdiknak

2009.02.25. 09:48 - eric

Címkék: tartás

(másolat az index fórumáról)

Sziasztok!Új vagyok itt.Olvasgattam különböző oldalakon a mopszról ugyan is szertnék egyet a közel jővőben.Itt is rengeteg hozzászólást elolvastam ,hogy(okosodjam) a mopsz tartásról.Nos azt kérdezném ,hogy ahol vásárolnám a kutyit, ott tőrzskönyvvel, chippel adnák és elég borsos ára van ,de nekem jó volna azok nélkül is,hisz nem vinném versenyekre.Ha ezek nélkül kapnék kutyát az miben lenne más nem lenne olyan szép tartása,testfelépítése,stb?????Mert az a kutya akiről feljebb írtam az nagyon komoly felmenőkkel büszkélkedhet.Nyilván azért is olyan drága.És kérdezném,hogy elég sokan írták a kutyáról ,hogy nem lát volt akinek mindkét szemére vak.szegényke!Szóval jellemző a mopszra a szembetegség pl.mint a shar pei-nél is felkell varratni a szemét???Borsodhoz közelebbi kennelt tudtok mondani??Köszi előre is a választ!! Berni

 

Szia Bernadett!

Konkrétan nekem van olyan mopszom, aki mindkét szemére vak sajnos, (őt egy menhelyről fogadtuk örökbe) de ez nem fajtaspecifikus! Tudtommal semmivel nem gyakoribb ez a mopszoknál, mint bármely más kutyafajtánál, már ami a vele született jelleget jelenti. Van ugyanis sérülésekből eredő vakság is, ami az úgymond gülüszemű fajtáknál gyakoribb, mivel náluk a szem kidülled a szemzugból, és ennél fogva jobban ki van téve a sérüléseknek, de ez nem csak a mopszoknál, hanem számtalan más kutya és macskafajtánál így van: lásd a pincsik, bulldogok,  a perzsamacskák, stb. Szóval ez ne riasszon el ettől a kedves kutyafajtától. Azt viszont mindenképp javaslom neked, hogy ha módodban áll, nézz körül alaposan a tenyészetekben, olvass róluk minél többet, hogy jobban megismerd a fajtát.
Ami pedig a törzskönyves kérdést illeti: Alapjáraton azért tanácsos valódi tenyésztőtől vásárolni, mert egy igazi tenyésztő elviekben alapos szűrések után választja ki a tenyészegyedeket, ezzel is csökkentve a lehetséges örökletes betegségek továbbörökítését. Mint minden tenyésztőnél, náluk is születhet ettől függetlenül kevéssé tökéletes, de mégis egészséges egyed is, akit ez esetben olcsóbban, és néha törzskönyv nélkül kínálnak, de ez nem jellemző. Tapasztalt, kutyákhoz értő személy azonban egy törzskönyv nélküli alomból is ki tudja választani a neki valót, ha van kellő ismerete, és gyakorlata. (a másik mopszomat, Cleot én így vettem) Ehhez azonban feltétlenül szükséges az is, hogy a kölykök felmenőit is megnézhesse, mert abból lehet következtetni, hogy mi várható a későbbiekre nézve.
Attól viszont még, hogy valaki törzskönyvezett kölyköket árul, nem válik tenyésztővé, tehát ne tévesszen meg, ha kiváló pedigrével, magas áron kínálják a kicsiket, mert ez nem csak ezen múlik. Kérdezz rá, hogy a szülőknél milyen egészségügyi szűrések történtek, (dysplasia, patella...ezeket szokták nézni)

Azt is fontos tudni, hogy egy igazán jó tenyészegyed tenyésszemlés eredménye a: "tenyésztésre kiválasztott", és nem a tenyészthető! Ezt a címet ki lehet váltani kiállításokon elért "kitűnő" eredményekkel is! Ha mindezekkel rendelkezik, akkor indokolt csak a magas ár!
Ne a tenyészet földrajzi elhelyezkedése szerint keress! Lehet,  hogy lesz, aki tud neked ajánlani Borsod közeli tenyésztőt is, de egy jó kutyáért érdemes az ország másik felébe is elmenni! A részleteket e.mail-ben is meg tudod előre kérdezni, és fotókat is kérhetsz a kicsikről, és a szülőkről egyaránt, és ha a látottak megnyernek, akkor érdemes odautazni! Ha ott jársz, akkor pl figyeld meg a kutyák viselkedését, és halgasd meg a légzésüket, mert a mopszoknál inkább a légzőszervi betegségek jellemzőbbek. Ha a szülők nyugalmi állapotban fújtatnak, mint a gőzmozdony, az nem a legjobb!Én eddig minden kutyámat így vettem, és nem bántam meg!Pedig lett volna a közelemben is kölyök, de az már a képeken sem tetszett, így kerestem tovább!

Sok szerencsét hozzá, és számolj majd be a fejleményekről! zsazska

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mopszmania.blog.hu/api/trackback/id/tr19964658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.Imi 2009.12.06. 05:25:32

Sziasztok.nekem van mopszom és nagyon megvagyok vele elégedve.(odin)nagyon szeretetre méltó kis állat,és ugyanez visszafele is.nagyon ragaszkodó és hűséges.nálunk az etetés is kész öröm.bármit megeszik kutyus főleg az almát és a répát.amugy meg royal cannin-t kap 40g-ot 1 evésre.a kutyus 6 honapos.én tenyésztőtöl vettem és nincs neki chipje se könyve és így is 40.000 volt.szívesen adok bárkinek bármikor tanácsot ez ügyben mert ezek az állatok megérdemlik hogy szeressék őket összegtől függetlenül.képet is tudok küldeni ha valaki esetleg kíváncsi rá.addig is sok séáltatást.

jedy 2010.01.02. 11:48:38

Sziasztok,van egy 5honapos Mopszom,sokat ugat,es rengeteget eszik,mindent fel fal amit talal,ez szerintettek normalis?

Domcsika-baba 2010.04.08. 15:32:04

sziasztok.
F.Imi
azt szeretném kérdezni hol vetted a kutyidat,melyik tenyésztőtől?
esetleg van weboldala?
Azért kérdezem mert mi is szeretnénk venni egy mopszot junius körül.Válaszod előre is köszönöm.
Domcsika

Dorcsi85 2010.04.13. 12:52:36

Sziasztok! Nekem is van egy kisse orult mopszom. Most mult masfel eves. Azzal a kerdessel fordulok feletek, hogy nektek is ennyire hiperaktiv ill. hiperaktiv volt a kutyitok? A Duracel nyuszi hozza kepest kismiska. Tenyleg igaz az hogy ket eves koraig hiperaktivak? Felenk tobb embernek is van mopsza, annak ellenere hogy korul egyidosek a kutyammal mind joval nyugodtabb. Van meg remenyem nyugodt kutyira? (Na jo igy sem adnam am senkinek)

ercsy 2010.10.28. 13:27:42

Sziasztok nekem is van egy mopszom és sajnos az a baja,hogy szőrtüsző atkája és gombája van szeretném megkérdezni nem e tud valaki segíteni benne.A kutyus egyébként nagyon kopasz de az étvágyával és kedvével nincs probléma. Már több orvos látta de még mindíg beteg és nem akar javulni a kinézete köszönöm előre is a segítséget Erika

dinaka 2011.02.12. 21:35:39

@ercsy:
Szia, az enyémnek is előjött ez a betegség már jó ideje, és én úgy tudom véglegesen nem lehet kikezelni, bár az enyém már 8 éves:).
1 hónapja nagyon sok szőre kihullott foltokban, kapott szurit rá, amit rendszeresen kap erre a betegségre, és 1 hónap alatt visszanőtt neki az összes szőre! Segíteni sajnos nem tudok.
De esetleg ha megtudsz vmi gyógymódot, akkor írd meg légyszi!
Köszönöm, Dina
(dinaka@vipmail.hu)

clajukaaa 2011.12.29. 10:07:46

Sziasztok!
nem tudom nézi-e még valaki ezt az oldalt, de hátha :)
én karácsonyra kaptam 9 hetes mopszot, nagyon eleven, imádnivaló. Az elmúlt napokban már teljesen rászokott a pelenkára, kaki is és pisi is odamegy, szerencsére. Több kérdésem is lenne hozzátok, hálás lennék a válaszokra:)
- Ti mikor hagytátok egyedül először a lakásban a kutyust?
- Hero rettentő mohó 1-1 étkezésnél, mindig úgy érzem, hogy még még még még éhes, pedig mondták hogy max. 1 marék tápot kapjon, hogy ne hizzon el. Emelett adunk neki répát, meg almát, jutalomfalatkákat. Nektek is ilyen volt?
- Rettentően szereti a rajtunk lévő ruhákba belekapaszkodni (nadrágszár, zokni), hogy lehet erről leszoktatni? (Pedig van neki puha és kemény rágókája is)
Előre is köszi, ha valaki válaszol :)
Klaudia

angee3 2012.05.04. 10:08:31

Sziasztok.
A kisfiam nemrég kapott egy kis mopszot (gombika a neve).
A problémám az hogy csak a csirkehúst hajlandó megenni pedig azt mondták ettől vagy erre allergiás lehet.Vettünk neki kutyakonzervet is de azt sem eszi a tápról nem is beszélve.Most 8 hetes a kutyus.Próbáltam játékos módon megetetni vele a tápot de egyáltalán nem kell neki.Nem tudom mit csináljak.Ha valaki tudna adni pár jó tanácsot azt nagyon megköszönném!!!!!


süti beállítások módosítása